sâmbătă, 10 septembrie 2016

Mentalitatea-factor important in calea progresului

Acest titlu este rezultatul gandirii mele in incercarea de a afla care este secretul celor care au reusit in aceasta viata, cei care au rezultatele pe care si le-au dorit si cei care inca le cauta sau doar viseaza la ele cu ochii deschisi. 

Am ajuns la aceasta concluzie discutand cu diversi care fie mi-au explicat cu lux de amanunte cum isi traiesc viata si unde-si doresc sa ajunga si, cei care au fost mai zgarciti cu explictiile dar le-am observat faptele si modul in care isi traiesc viata. 

In general, am observat ca marea masa de oameni doar viseaza la un trai mai bun, o viata mai buna in general, dar fara sa faca ceva practic, de exemplu sa avanseze de la stadiul de a visa la a proceda intocmai cum isi imagineaza ei acest vis. 

Si mai este bineinteles cealalta categorie a oamenilor care, cum ziceam, lasa faptele sa vorbeasca in locul lor. 

Ei bine, ultima categorie mentionata in general are parte de cele mai multe si mai mari realizari pentru ca, in loc sa vorbeasca despre ceea ce au de facut prefera sa nu piarda nicio secunda si sa se apropie de ceea ce isi doresc, cat mai repede. 

Acestia sunt genul de oameni care se lasa condusi de ideea timpul costa bani

Sigur, asta este doar o vorba, eu personal nu consider ca in viata  cel mai important este sa faci din bani un scop in sine dar, pe de alta parte, stim cu totii ca viata fara bani din pacate nu se poate, mai ales in lumea in care traim. 

Trecand de la oamenii obisnuiti care si-au realizat visele sau inca incearca, as vrea sa mentionez situatia in care se afla poporul roman la ora actuala. 

Ai observat si tu ca peste tot intalnesti oameni nemultumuiti de diverse lucruri din viata lor, in topul nemultumirilor aflandu-se calitatea vietii pe care o duc. 

Este normal sa-ti doresti mai mult, face parte din procesul de evolutie dar, gandeste-te ce ai fi dispus sa faci pentru ca ceea ce-ti doresti sa devina realitate. 

Asta este, dupa parerea mea, marea problema a acestui popor. Ne place sa visam dar cand sa trecem la fapte….vorba aceea teoria-i teorie, practica ne omoara!

Bun, dar ce facem ca sa iesim din cercul asta vicios?

Tu, care citesti aceste randuri, te-ai gandit ce sa faci practic pentru ca sa-ti faci viata mai frumoasa? 

Te-ai gandit ce ar trebui sa faci pentru ca visele tale sa devina realitate?

Probabil vei spune ca este drumul prea lung, ca n-ai rabdare, poate nu stii nici de unde sa incepi, pe scurt vei gasi tot felul de scuze. Din pacate scuzele inventate chiar de noi ne pun adesea bete-n roate. 

Ok, dar totul are un inceput pana la urma. Asa cum scoala primara a fost inceputul perioadei tale de studiu asa poti incepe cu lucruri mici care sa te conduca la scopul final. 

Extrapoland, ziele trecute ma gandeam de ce, noi ca tara, ne aflam unde suntem? 

De ce state care nu beneficiaza nici pe departe de ceea ce avem noi, ma refer la istorie, relief si multe alte calitati (trebuie sa recunosti ca fata de altii avem multe)?

Si am ajuns la concluzia ca noua, romanilor, ne lipsesc: 

- mentalitatea in primul rand 

- motivatia de a arata de ce suntem in stare 

- respectul de sine 

si, de ce sa nu recunoastem 

- dorinta de munca

Probabil ca multi o sa-mi sara in cap la ultima mentionata dar asa este. Adevarul doare dar, din pacate, pentru noi cantitatea conteaza mai mult decat calitatea. 

Am ales mentalitatea pe prima pozitie pentru ca ne lovim de ea tot timpul. Din pacate, poporul roman nu gandeste ca un popor invingator asa cum ar trebui si cum de fapt merita. 

Istoria ne sta drept marturie. Mereu avem tendinta sa plecam capul in fata te miri cui si te miri in ce situatii, ne ghidam prea mult dupa vorba 'Capul plecat sabia nu-l taie'. 

S-a impamanteit ideea de a sta mereu in defensiva fara sa ne aparam drepturile si de a cere ce ni se cuvine. 

Avand aceasta mentalitate nici nu aveam cum sa ajungem prea departe deci, e timpul sa o schimbam. 

Respectul de sine este alt aspect la care consider ca mai avem inca mult de lucru. Din cauza lipsei de respect fata de noi, am acceptat sa devenim cum se spune, lumea a doua. Am acceptat ca alte tari sa ne impuna ce sa facem, cum sa ne comportam, ce emisiuni sa urmarim, ce muzica sa ascultam.  

Mai ales ca acceptam sa fim condusi de tari care nu ne ajuta sa ne dezvoltam ci dimpotriva, fac orice este posibil pentru ca noi sa renuntam la tot ce mai avem de dragul importului. Practic am devenit piata de desfacere pentru produsele altora, in loc sa producem lucruri care ne-au consacrat in vremurile trecute. 

Ideea este ca, daca nu am facut-o deja, ne pierdem identitatea intr-un ritm alarmant. 
Acceptam nonsalant sa ni se spuna ca nu suntem buni, ca ar trebui sa ne parasim tara pentru un trai mai bun, s.a.m.d. Mentionez ca cel mai adesea aud lucrurile astea la TV, radio, presa scrisa. 

Este normal sa acceptam aceste lucruri? 

NU, nu este.

Asa ca iti propun, chiar daca la nivel inalt lucrurile sunt ceva mai complicate, tu ca persoana invata sa traiesti cum iti doresti, tu sa alegi ce muzica asculti, ce emisiuni vezi la TV. 

NU-i mai lasa pe altii sa-ti impuna stilul de viata, de comportament, stilul de a te imbraca, s.a.m.d. 

NU accepta sa fii ca ceilalati de dragul de a fi acceptat pentru ca asa ajungi sa devii un omulet dintr-o masa mare de oameni usor de manipulat, fara personalitate, fara viitor. 

Gandeste-te weekendul acesta la cele citite si incepe ziua de luni si noua saptamana cu forte proaspete pentru a reusi sa-ti atingi obiectivele si de a-ti implini propriile vise, nu ale altora. 

TU esti propriul stapan si nu accepta niciun compromis in acest sens!


Weekend placut!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu