luni, 22 august 2016

Prima Doamna poate fi considerata o functie?

Zilele astea am citit un articol pe un blog in care era explicata notiunea de "Prima Doamna" in contextul abordarii problemei: de ce Carmen Iohannis nu va fi niciodata la fel ca Michelle Obama? 

In cadrul acestui articol erau enumerate o serie de explicatii in ce priveste aceasta problema, dintre care eu personal consider ca numai una se potriveste cu actuala noastra Prima Doamna. 

Aici ma refer la faptul ca in Romania anului 2016, unele  sotii/neveste inca mai sunt vazute ca acele femei supuse care nici acum n-au voie sa iasa din cuvantul sotului sau, care au fost educate sa aiba aceasta mentalitate. 

Asa ca, revenind la intrebarea initiala, Carmen Iohannis si nu numai ea, am mai avut si alte sotii de presedinti de acest tip, pe langa faptul ca nu au atitudinea de a ocupa aceasta 'functie' nici nu sunt instruite de catre consilieri atunci cand devin Prime Doamne despre ce ar trebui ele de fapt sa faca sau, mai bine zis, cum sa se comporte. 

Statutul de Prima Doamna nu este unul simplu.

Este vorba despre o persoana care, pe langa faptul ca trebuie sa isi insoteasca sotul la intalnirile si dineurile oficiale gazduite de alti sefi de state, in primul rand trebuie sa fie la curent si sa se documenteze in legatura  cu problemele tarii in fruntea careia se afla sotul si, are nevoie de curajul de a le pune in discutie. 

Acest lucru presupune conferinte de presa, deplasarea la fata locului pentru a interactiona cu oamenii care ar putea beneficia direct de solutii propuse chiar de ea. Sau, daca nu vorbim de o implicare (atat de) directa, eventual sa-si consilieze chiar ea sotul pentru ca acesta sa stie ce domenii ar trebuie sa aiba prioritate pe agenda sa de lucru. 

Uita-te la Michelle Obama cum ia atitudine in diverse domenii sau, vizualizeaza-i discursurile ca sa vezi cata energie emana si cat este de dedicata problemelor cotidiene din vietile americanilor. Asta da exemplu de Prima Doamna!

Ei bine, ca in multe alte domenii mai avem inca multe de recuperat si de invatat. Problema este ca trebuie sa incepem de undeva si, inainte de toate SA INCEPEM cu ceva!

Mi-a placut foarte mult articolul pe care l-am citit  referitor la acest subiect si chiar consider ca ar trebui sa ne aplecam si asupra acestei probleme care, de fapt, tine tot de implicare. 

Aceasta problema consider ca, in primul rand, o avem noi ca si popor, adica lipsa implicarii in problemele  comunitatii. Pentru ca, degeaba strigi sus si tare ca nu iti convine cine a iesit invingator in urma alegerilor daca tu nici nu ai iesit la vot :)

Pe de alta parte, ar trebui sa invatam sa nu mai asteptam ca 'statul sa faca, statul sa dreaga' pentru ca, stim foarte bine, statul nu are un astfel de interes. 

Deci, cum am mai spus, daca vrem sa se schimbe ceva, singurii la care ar trebui sa ne uitam si de la care sa cerem suntem noi, noi trebuie sa facem lucrurile sa mearga. 

Sa ai o saptamana asa cum iti doresti si, implica-te cat mai mult :)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu